Historie

Oprichter van betonfabriek "De Aam", de heer J.L. Auwens, destijds directeur van een baksteenfabriek, startte in 1955 als een van de eersten, naast de gebakken straatstenen, met de productie van betonstraatstenen en wel met een pers van (liefst) 10 stuks per charge. Standaard kleuren waren grijs, zwart, rood en heidepaars. Ook was er de vraag naar wit. Speciaal in de toepassing voor zebrapaden. De mogelijkheid was toen alleen het toepassen van wit cement, hetgeen echter in de praktijk niet voldeed omdat deze stenen na enige tijd wegens aanhechting van vuil niet meer contrasteerden. Gezien de grote vraag naar witte verkeersstenen is de heer Auwens op 1 maart 1963 gestart op een kleine locatie aan de Aamsestraat te Elst (Gld) en was Beton-en Steenindustrie "De Aam" NV geboren. Aanvankelijk werd geproduceerd met een klein zogenaamd NEWA persje, waarbij de mallen voor twee halve trottoirtegels 15/30 werden vervangen door mallen voor de productie van twee stenen. Deze stenen kregen een toplaag van witte toeslagstoffen.

1963: Oprichting van Beton- en Steenindustrie De Aam NV aan de Aamsestraat te Elst welke in 1996 de beschikking had over 4 productielijnen. I.v.m. de woningbouw Westeraam is dit bedrijf, in sterk gereduceerde omvang, verhuisd naar De Nijverheidsweg 4 te Elst. In 1998 is de productie van speciale wegmarkeringsproducten over gegaan naar Kesteren.
1974: Overname van Betonfabriek Milsbeek, gespecialiseerd in de productie van droogstapelblokken en plantsierblokken. Verkocht in 2000.
1987: Start Betonwarenfabriek De Aam/Elst aan de Bemmelsweg te Elst. Productie van brug/randelementen, bordesplaten en trappen. Gesloten in 2010.
1993: Prefabbetonfabriek “De Aam/Didam aan de Endepoelstraat te Didam. Productie van grotere prefab betonelementen. Gesloten in 2010.
2010: Doorstart met Betonwarenfabriek “Elst” BV aan de Bemmelseweg te Elst.
2012: Het overlijden van oprichter Dhr. J.L. Auwens op bijna 95 jarige leeftijd.